Surowe Świąteczne Ciasteczka

Nie ma chwilowo żadnych świąt, ale na pewno będą. Chyba że potraktuję jako świąteczny dzisiejszy kolejny dzień pisania tego bloga. Dzień, który jest pierwszym dniem Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu.

Oto program tygodnia:

7.05.2012 (poniedziałek)
Happening. Chór „Be Free Gospel Family” prowadzony przez Anne Przybysz, która razem z Natalią i Pauliną Przybysz przygotowywała wykonawców do „Bitwy na Głosy” wykona kilka utworów. Wraz z aktorką – Mają Ostaszewską będziemy rozdawać ulotki i zachęcać do dołączania do akcji „Zostan Wege na 30 dni”.
godz.13.00, przed wejściem do Złotych Tarasów (naprzeciw Hard Rock Cafe)
Dołącz na FaceBooku: http://www.facebook.com/events/288486864573275/?context=create

(byłam dzisiaj, widziałam i słyszałam)

8.05.2012 (wtorek)
Wykład etyczny „Człowiek – drapieżna małpa?”. Czy człowiek zasługuje na miano „korony stworzenia”? Czy miano „drapieżcy” jakie rości sobie w stosunku do innych gatunków jest uprawnione? O tym wszystkim opowie dr Adriana Schetz.
godz. 14.00, Wydział Psychologii UW, ul. Stawki 5/7 (informacje odnośnie sali znajdziecie Państwo na plakatach w dniu wykładu)
Dołącz na FaceBooku: http://www.facebook.com/events/166582843467106/?context=create

Pokaz filmu „Meat the Truth” (z polskimi napisami) w warszawskim kinie Alchemia.
godz. 17.00, kino „Alchemia”, ul. Jezuicka 4, wstęp: 5 zł
Dołącz na FaceBooku: http://www.facebook.com/events/446228552058940/

9.05.2012 (środa) – polecam
Wykład „Zdrowie NIE w pigułce” czyli czy dieta może być tak skuteczna jak lekarstwa?
godz. 17.30, SGH, budynek główny, aula V, al. Niepodległości 162
Dołącz na FaceBooku: http://www.facebook.com/events/388288111206205/

10.05.2012 (czwartek) – polecam
Wykład „Pomóż swoim maluszkom dbać o zdrowe serduszko” czyli jak sposób żywienia w dzieciństwie wpływa na ryzyko chorób cywilizacyjnych w przyszłości
godz. 17.30. Mazowiecki Urząd Wojewódzki, sala 169, pl. Bankowy 3/5
Dołącz na FaceBooku: http://www.facebook.com/events/269589543134472/

11.05.2012 (piątek)
Pokaz filmu dokumentalnego „Nigdy więcej mięsa” (z polskimi napisami). Po raz pierwszy w Polsce!
godz. 14.00, galeria Herba Thea, ul. Pokorna 2 (blisko metra Dworzec Gdański)
Dołącz na FaceBooku: http://www.facebook.com/events/441404532553006/

Gala magazynu „Vege”! W programie imprezy min. wręczenie statuetki Fundacji Viva! dla inicjatywy za promowanie wegetarianizmu za 2011/2012 r. Galę poprowadzi Michał Piróg.
godz. 17.00, Księgarnia Traffic Club, ul. Brackiej 25 (III p.)
Dołącz na FaceBoku: http://www.facebook.com/events/292225860860067/
12.05.2012 (sobota)
Zawody kulinarne „Cooking Clash”. Do boju stanie na przeciw siebie 5 drużyn, z których każda przygotuje swoje najlepsze potrawy. Będziecie mieli okazję skosztować najróżniejszych dań – wszystkie kolorowe, smaczne i bez udziału produktów odzwierzęcych. Dodatkowo konkursy i atrakcyjne nagrody ufundowane przez naszych sponsorów!
godz. 17.00, VegeMiasto, ul. Chmielna 9a
Dołącz na FaceBooku: http://www.facebook.com/events/259897344106388/

13.05.2012 (niedziela)
Impreza kulinarna „Ciasto w Miasto”. Ciasta, torty, babeczki, muffiny, ciasteczka, słodkie kuleczki i czekoladki … a wszystko to bez jajek, masła i mleka!
godz. 16.00, VegeMiasto, ul. Chmielna 9a
Dołącz na FaceBooku: http://www.facebook.com/events/283447991739545/

Ściągnij plakaty poszczególnych wydarzeń na http://www.blog.viva.org.pl/tydzien-wegetarianizmu/

W czasie trwania Tygodnia Wegetarianizmu w dniach 7-13 maja zniżki oferują:

Restauracja Loving Hut: 10% zniżki na serwowane potrawy
Restauracja Biosfeera: 10% zniżki na serwowane potrawy
Sklep Gaia Creams: 10% zniżki na zakupy (na hasło „Tydzień Wege”)
Sklep Evergreen: 10% zniżki na zakupy (na hasło „Tydzień Wege 12″)
Sklep WegeStudio: 15% zniżki na zakupy (na hasło „Tydzień Wege”)

Teraz przepis:

Składniki:

  • 1 1 /4 szklanki surowych pistacji
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 / 3 szklanki roztopionego oleju kokosowego (w temp. 40 stopni)
  • 1 / 3 szklanki miodu lub syropu z agawy
  • 1 / 4 łyżeczki soli

 Przygotowanie:

Trzeba oczyścić pistacje z ich osłonek (tak aby zostały same zielone orzeszki).
Następnie zmielić je  w blenderze  do konsystencji mąki.
Dodajemy resztę składników i mieszamy.
Na koniec formujemy rolki i wkładamy do zamrażarki na 24godziny.
Po tym okresie kroimy je na małe plasterki i podajemy np. z owocami.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s