Gołąbki w 10 wariantach

Ano takie to gołąbkowe sugestie autorstwa moich koleżanek i skopiowane z netu zebrałam (nie podaje szczegółowego przepisu przygotowywania – bo my to wiemy, a kto nie wie, można doczytać w necie):

1. Gołąbki mogą być z kaszą gryczaną i pieczarkami (oczywiście cebula, przyprawy, to wszystko constans)

2. Mogą być w młodych liściach winogronowych. Pycha podobno ! (Starsze winogronowe można suszyć i dodawać do kasz, warzyw lub ryb, jeśli ktoś je. Mają wspaniały aromat i lekko kwaskowy smak) (Estella50)

3. Składniki na farsz (Estella50):
– 2 szklanki ugotowanego ryżu
– 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
– po pół szklanki posiekanycj cebuli, pieczerek i ziel. papryki
– sól, sos sojowy do smaku.
Wszystkie składniki wymieszać i do liści. Reszta jak zwykle.

4. Skład gołąbka stąd:http://weganskie.blogspot.com/2010/11/goabki.html

Główka kapusty (  jeżeli młoda , należy ją tylko sparzyć ,  może być włoska )
2 szklanki  ryżu
5  szklanek wody
40  – 50 dag pieczarek  marchewka , kawałek pietruszki,
koncentrat pomidorowy (re6eli0 nie jada teraz gotowców, może tylko zrobić coś sama z pomidorów)
cebula, por (zielona część )
Papryka, pęczek kopru , można dodać kukurydzę luk groszek zielony .
Sól, papryka ,pieprz,  olej

5. Kolejny stąd: http://puszka.pl/przepis/6897-golabki_weganskie.html

kapusta średniej wielkości z ładnymi, niegrubymi liśćmi (albo dwie)
marchew 4-5 sztuk
seler i pietruszka objętościowo tyle, co marchwi
cebula
olej lub margaryna do smażenia
czosnek 2-4 ząbki (może być granulat)- ilość według upodobań
ryż 1 szklanka
pomidory (świeże albo z puszki, dobry jest również sok), ew. przecier

przyprawy: przyprawa warzywna w proszku, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek

6. http://wegusiowe-przysmaki.blogspot.com/2008/08/blog-post.html

6 dużych liści kapusty, ja wzięłam włoską,
szklanka nieugotowanej czerwonej soczewicy,
pół szklanki nieugotowanego ryżu,
płaska łyżeczka curry,
pół dużej cebuli,
garść suszonych, leśnych grzybków,
pieprz, sól.

7. http://kuchniaeuropa.blogspot.com/2011/07/goabki-weganskie.html

20 dag ryżu arborio (lub innego „klejącego się” po ugotowaniu)
40 dag mielonej soi firmy Quorn  (może być chyba nasz granulat sojowy)
1 posiekana cebula
sól, pieprz, majeranek
* 1 fioletowa kapusta
* 300 g kaszy gryczanej palonej
* 3 jabłka
* 100 g imbiru kandyzowanego
* 70g daktyli suszonych
* sól
* czarny pieprz
* 1/2 łyżeczki listków tymianku
* 500 ml wywaru lub bulionu warzywnego w razie potrzeby więcej
To musiałam zilustrować fotą ze strony, bo jest piękna

9. http://www.loto2.republika.pl/warzywa.html

1 kg ziemniaków, 3/4 szklanki suchej kaszy jęczmiennej, 2 szklanki wody, 10 dag pieczarek lub kilka suszonych grzybów, 2 cebule, olej, sól, pieprz, nasiona kopru, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i 15 dużych liści kapusty.

Kaszę jęczmienną ugotować na gesto. Ziemniaki zetrzeć na tarce i odcedzić z nadmiaru wody. Grzyby i cebulę podsmarzyć na oleju. Ziemniaki, cebulę, grzyby i przyprawy włożyc do miski i wymieszać. Odstawić. Liście kapusty podgotować i skroić grube nerwy. Nakładać nadzienie i zwijać. Układać na blasze wysmarowanej olejem, skropić olejem i polać wywarem z kapusty lub wodą po czym wstawić do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika na pół godziny. Aby gołąbki się za bardo nie zrumieniły można blaszkę przykryć folią aluminiową.

10http://www.wegetarianie.pl/mod-subjects-viewpage-pageid-240.html

– główka białej kapusty
– 3 marchewki
– cukinia
– 2 cebule
– 2 łyżki soku z cytryny
– łyżka pestek z dyni
– 4 łyżki oliwy
– 2 łyżki octu winnego
– szklanka bulionu warzywnego
– 2 łyżki orzeszków piniowych
– sól, pieprz

Smacznego 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s