Tempeh

Lubię tempeh. Pierwszy raz jadłam to na jakimś kulinarnym konkursie z okazji, chyba tygodnia weganizmu, ale głowy sobie uciąć nie dam. Było podsmażone z cebulką i podane z kawałkiem pieczywa. Pychotka. W tym momencie robię komuś reklamę, ale uważam, że warto. I robię tę reklamę całkowicie bezinteresownie. Jadłam, sprawdziłam, jest interesujące i na pewno zdrowsze niż soja nieprzetworzona. Myślę, że nawet zdrowsze niż mleko sojowe w kartonie. Warto spróbować, zwłaszcza że producent udostępnia starter pozwalający sobie samodzielnie tempeh wyprodukować we własnej kuchni. Robi się to prosto i szybko.

Oto porównanie właściwości tempeh, mięsa i żółtego sera:

Wnioski:

– porównywalna zawartość białka i jego jakość, ale bez cholesterolu,
– lepsze niż mięso źródło wapnia i kwasów Omega – 3,
– dużo lepsze źródło żelaza i magnezu,
– znacząca przewaga tłuszczy nienasyconych nad nasyconymi,
– mniej kalorii niż ser – optymalny balans kalorii węglowodanowych do kalorii tłuszczowych i białkowych,
– bardzo mała zawartość sodu,
– bogate źródło steroli roślinnych witamin i minerałów,

Dzięki procesowi fermentacji tempeh jest produktem lekkostrawnym, a zawarte w nim składniki odżywcze, minerały i witaminy są bardzo łatwo przyswajalne (tekst gwizdnięty z fejsbuka)

Trochę teorii o tempeh:

„Tempeh to zdrowa, w 100% organiczna, naturalna żywność z dobrej, fermentowanej soi. Zawiera lekkostrawne białko roślinne (19%), witaminy, kwasy Omega-3, minerały i błonnik. Ma apetyczną konsystencję i pyszny, orzechowy smak. Jest zdrowszy od mięsa i nabiału i w pełni je zastępuje. Sprawdza się w przepisach tradycyjnych i egzotycznych, w daniach obiadowych, sałatkach, przekąskach czy po prostu na kanapkach.”

Tempeh (tem-paj) zdrowa żywność z Jawy jest znany w Indonezji od dwóch tysięcy lat. Jego własności odżywcze, zawartość białka, wiele zastosowań kulinarnych sprawiają, że tempeh jako najelepsza alternatywa dla mięsa jest popularny także w Europie wśród osób ceniących zdrowe odżywianie.

tempeh – soja staje się lekkostrawna

Soja to jeden z ważniejszych pokarmów świata. Jej zalety to wysoka zawartość białka, wszystkie niezbędne aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały w tym wapń, żelazo i magnez, witaminy, izoflawony i błonnik. W formie podstawowej jest słabo przyswajalna, jednak soja fermentowana, przekształcona w tempeh staje się lekkostrawna, a jej białka, aminokwasy i pozostałe substancje odżywcze łatwo i w pełni dostępne dla naszego organizmu.

jedzenie naturalne, organiczne, BiO

Tempeh to jedzenie naturalne, organiczne i BiO. Powstaje na drodze naturalnych procesów biologicznych, a nie technologicznych czyli dzięki wzrostowi kultur Rhizopus oligosporus. Tempeh to również produkt pełnoziarnisty bogaty nie tylko w białko, ale też w błonnik, minerały, witaminy i enzymy.

tempeh i dobra dieta

Tempeh zawiera białko zbliżone jakością do białka wzorcowego w tym wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko roślinne tempehu jest białkiem wysokiej jakości.

Wartość odżywcza białka tempehu = 76
dla porównania wartość białka wołowego = 67, tofu = 65, kurczaka = 64

Tempeh to również jedzenie dietetyczne. W porcji 33% kalorii pochodzi z białka, 47% z tłuszczu i 20% z węglowodanów.
Tempeh jako jeden z niewielu pokarmów wysoko białkowych obniża poziom cholesterolu LDL i utrzymuje korzystny poziom cholesterolu HDL. Wartości odżywcze w 100g Tempeh:

    • białko – 19 g (36% dziennego zapotrzebowania),
    • tłuszcz – 11 g (tylko 3,2g tłuszczy nasyconych),
    • energia – 195 kcal,
    • cholesterol – 0 g,
    • indeks glikemiczny 100 g tempehu = 5″

Wszystko ze strony producenta: http://www.tempehservice.com/

Fotka stąd: http://www.tempehservice.com/?pl_tempeh-przepisy,41

Advertisements

2 responses

  1. O tak, tempeh naturalny jest przepyszny! Ja miałam okazję jeść na Potyczkach blogerów 2011 (Tydzień weganizmu) oraz na Cooking Clash 2011 (Tydzień wegetarianizmu). Warto wspomnieć, że może zaistnieć sytuacja (ale nie jest to regułą), że może w tempehu znaleźć się witamina B12, co jest dobrą wiadomością ;). Choć lepiej i tak wcinać skomplementowane produkty 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s