Ocet, czyli jak zapobiec pleśnieniu owoców?

Kiedy przyniesiesz do domu takie owoce jak jagody, maliny, jeżyny etc., najpierw przygotuj w misce wodę z małą ilością octu, w proporcjach 10:1.

Wrzuć owoce do płynu i wymieszaj (nie zostawiaj ich w wodzie zbyt długo).

Osącz, i jeśli chcesz, wypłucz, a następnie włóż do lodówki.

Ocet niszczy zalążki pleśni. Dzięki temu, na przykład maliny można przechowywać w lodówce nawet tydzień.

Tekst i foto stąd

Poza tym moja mama przed gotowaniem moczyła kalafiora w wodzie z octem, niedługo, tak z kwadrans czy pół godziny, co by robale wypłynęły, bo wtedy na jarzynach zdarzały się robale, oj, szczęśliwe to były czasy! Prawdziwe robale na jarzynach i owocach! Czy możecie to sobie wyobrazić, w jakich czasach rosłam! Jakie zdrowe było wtedy jedzenie! 😉

Działała tak też woda z łyżką soli. Moja znajoma nie używa do mycia podłogi i różnych kątów żadnych pachnących markowych nowości. tylko zwykłej wody z octem, ocet myje i dezynfekuje.

Poza tym ocet działa jako odkamieniacz.

Kiedy w pralce blokuje się często filtr od ekologicznych proszków (np z orzechów piorących), zamiast płacić co kilka miesięcy panu 50 złotych za naprawę, wystarczy wlać butelkę octu i zrobić pranie na 90 stopni. Sam mi to powiedział po swojej pierwszej i ostatniej wizycie.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s