Kumin czyli kmin rzymski – odpowiadam na pytania Joliny

Źródło

„Wypada zacząć od tego, czym jest kumin. Kumin to zwyczajowa nazwa kminu rzymskiego lub indyjskiego. Uwaga! Kmin nie ma nic wspólnego z pospolitym kminkiem. Kumin jest stosowany w orientalnej kuchni, takiej jak: kuchnia indyjska, arabska, tajska. Z bardziej popularnych – często jest dodawany do potraw o meksykańskich korzeniach oraz do dań kuchni południowoamerykańskiej.

Kmin ma bardzo charakterystyczny zapach i smak. Jest bardzo aromatyczny, dlatego nie trzeba dodawać go dużo. W smaku jest ciut gorzkawy, trochę ostry. W „oswojonej” formie, znanej w naszej kuchniwchodzi w skład curry, oczywiście w towarzystwie innych przypraw. 

Najlepiej kupić niemielony kumin. Dłużej zachowa świeżość i można wydobyć z niego całą pełnię aromatów. Kumin w tej formie należy uprażyć na suchej patelni, tak jak np. słonecznik do sałatek. Po uprażeniu należy zgnieść przyprawę w moździerzu.

Kumin nadaje się do doprawiania mięs, warzyw, nadawania charakterystycznych posmaków zupom, makaronom, potrawom z ryżuPolecany jest to tego, co ciężkostrawne, ponieważ poprawia trawienie. Oczywiście, jeśli sięgamy po dania nieco orientalne, kumin jest niezbędny. Nawet do prostej chińszczyzny czy tortilli.

Najlepiej kumin podkreśla smaki warzyw pieczonych – jest idealny jako przyprawa do ziemniaków podanych w niebanalny, zupełnie nietypowy sposób. Genialnie komponuje się z soczewicą, ciecierzycą, czerwoną fasolą, grochem. Fantastycznie wyostrza smak dyni i bakłażana, może być zestawiany z cukinią i nawet pomidorami.

Jeśli chodzi o towarzystwo innych przypraw, świetnie będzie współgrał z kurkumą, cudownie z imbirem. Jako przyprawa o orientalnych korzeniach pasuje do innych orientalizmów – garam masali, cynamonu, goździków, kardamonu, szafranu, tamaryndu, harissy. Co ciekawe, pasuje również do czosnku. Jako przyprawa do mięs świetnie zagra z czosnkiem i pieprzem.

O kuminie można by długo opowiadać. Co chwila nasuwają się smaki i potrawy, w których może zostać zastosowany. Warto go raz spróbować. Prawdopodobnie potem będziemy chcieli dodawać go do wszystkiego.”

Osobiście uwielbiam go zwłaszcza do kiszonej kapusty, razem z koperkiem, czosnkiem i olejem lnianym stanowią pięknie zgrany zespół. Ma niezwykły zapach, więc używam go też czasem do różnych sałatek czy zup. Można go kupić w dobrze zaopatrzonym w przyprawy sklepie.

Kumin

Kumin

Źródło obrazka

Kumin mielony

Kumin mielony

Źródło obrazka

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s