Przyprawa – Zbawienie dla wątroby

Źródło – podrzucone przez BabcięElę:

W trakcie naszej edukacji dotyczącej zdrowego odżywiania, moja żona trafiła na kurs gotowania makrobiotycznego prowadzonego przez najlepszą specjalistkę w Polsce – Bożenę Schleicher.

W czasie tego kursu dowiedziała co nam szkodzi, a co pomaga w walce z chorobami. Jedną z rzeczy która nam pomaga,  była ta wspaniała przyprawa 🙂

Wspaniała dlatego, że jest bardzo zdrowa i smaczna 🙂

Powinno się jeść około 1-2 łyżeczek dziennie. My ją dodajemy do sałatek, warzyw, dipów.

Zobaczcie jak prosto się ją robi.

 Składniki:

  • 4 łyżki kozieradki
  • 6 łyżek ostropestu
  • 6 łyżek wiesiołka
  • 9 łyżek siemienia lnianego

Wszystkie składniki dokładnie mielimy w młynku do kawy lub blenderze i mieszamy razem.
Ponieważ w tej przyprawie są naturalne oleje roślinne, nie powinna ona stać dłużej niż tydzień i to najlepiej w lodówce.

Używajmy jej do wszystkiego czego się da 🙂

Smacznego 🙂

przyprawa

przyprawa

Świetnie się składa, bo zastanawiałam się co zrobić w tym wiesiołkiem i kozieradką, które stoją w mojej szafce. Zatem do dzieła. Pewnie jednak dodam dużo siemienia i sezamu, bo lubię ich smak a reszty nie bardzo.

TU pisałam o ostropeście i jego dobroczynnych skutkach. Jednak muszę, muszę bo się uduszę – pakowanie się ostropestem niewiele da, jeśli będziemy sobie często sączyć jakiś alkoholik, jeść tłuste i smażone potrawy, kusić się na atrakcyjne słodkości nafaszerowane nie wiadomo czym dla koloru i powabu, albo przesadzać z farmaceutykami. Serio. Strata czasu.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s