Estelli gołąbki w białej kapuście

Teraz rzucamy sie na wybitne estellowe gołąbki. Szczerze powiem – szczena mi opadła z łoskotem, kiedy to zobaczyłam. Zrobię je kiedyś, na mur-beton zrobię i moi goście dostaną oczopląsu i ślinotoku, a szacun będę miała na wieki. 😉

Gołąbki zielone w kapuście białej

– 0,5 szklanki suchej zielonej soczewicy
– 0,5 szklanki pokrojonej cebuli
– 1,5 szklanki wody
– 2 szklanki szpinaku (świeży lub mrożony)
– 1 ząbek czosnku
– sól, majeranek, łyżka zmielonego sezamu
– łyżka oleju.

Do zeszklonej na oleju cebuli z czosnkiem wlać wodę, wsypać  soczewicę, gotować mieszając ok. 20 minut. Dodać szpinak, sól, majeranek na kolejne 10 minut. Wystudzić.

Gołąbki zielone w kapuście białej

– 0,5 szklanki suchej zielonej soczewicy
– 0,5 szklanki pokrojonej cebuli
– 1,5 szklanki wody
– 2 szklanki szpinaku (świeży lub mrożony)
– 1 ząbek czosnku
– sól, majeranek, łyżka zmielonego sezamu
– łyżka oleju.

Do zeszklonej na oleju cebuli z czosnkiem wlać wodę, wsypać  soczewicę, gotować mieszając ok. 20 minut. Dodać szpinak, sól, majeranek na kolejne 10 minut. Wystudzić.

gołąbki w białej kapuście

gołąbki w białej kapuście- fot. Estella

Gołąbki czerwone w kapuście białej

– 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
– 1 szklanka (czubata)  pokrojonej cebuli
– 3/4 szklanki sosu pomidorowego
– 1/4 szklanki mleka sojowego
– 0,5 szklanki pokrojonych orzechów
– po łyżeczce miazgi z czosnku i sezamu
– 2-3 łyżki mąki razowej i oleju
– sól, papryka w proszku.

Cebulę, seler i orzechy dusić na oleju do zmiękczenia. Wymieszać z pozostałymi składnikami, chwilę poddusić, dosmakować. Wystudzić.

Gołąbki czerwone w białej kapuście

Gołąbki czerwone w białej kapuście – fot. Estella

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s