Smętny jajo blues

Teraz będzie o jajeczkach. Na tym filmie pokazane są warunki życia i wygląd kur, których jajka są oznaczone numerem 3. Te jajka, często z napisem – „jaja wiejskie” serwują nam sklepy. Właściwie nie wiem, czy nie powinno się pozwać producentów za wprowadzanie w błąd kupujących. Niektórzy ludzie w to wierzą, albo się sugerują. Słowo „wiejskie” podsuwa wyobraźni widok rzewny, sielski i nieprawdziwy. Impuls i jaja ładują w koszyku. Pytam w warzywniaku – „to wiejskie jaja?”, a typ odpowiada – „tak, widzi pani, jest napisane”. To te jajka wchodzą w skład wszystkich produktów zawierających w składzie jaja, bo są najtańsze. Nie kupujmy tego!

Moja babcia trzymała parę kur. Były to bogato opierzone, dorodne, wielkie kury, które potrafiły wzlecieć na grzędę na wysokości 160 cm. Jeśli któraś miała małe, potrafiła być agresywna, czułam respekt wobec kwok z kurczętami. Nigdy nikogo nie skrzywdziły, ale potrafiły się tak zachować, że wszelkie pomysły o bliższej znajomości ze ślicznymi kurczaczkami ginęły w zarodku. Miały charakter. Otóż babcia nie wzięłaby do ust jajka zniesionego przez kurę wyglądającą tak jak te na filmie. A dziadek by się oburzył, jak można tak traktować zwierzęta. Dziadek i babcia nie byli wegetarianami i czasem ucinali głowę kurczakowi, żeby go zjeść. Tym niemniej życie tych zwierząt przypominało życie ludzi. Miały to, co potrzebowały do życia i były względnie wolne. Jajka składały w najprzedziwniejszych miejscach i cały dzień robiły co chciały, nie miały nawet ogrodzenia. Na noc przychodziły same na grzędę.

Teraz ludzie na wsi kupują w sklepach jajka trójki, zamiast trzymać swoje. Klęska.

Tak wyglądają zdrowe kura (info  dla tych co kury na oczy nie widzieli), proszę porównać z tymi na filmie:

kura

Źródło zdjęcia

Napisałam na wyszukiwarce słowo „zdrowa kura” i próbowałam znaleźć grafikę przedstawiająca normalnie wyglądająca kurę. Proszę sobie wyobrazić, na pierwszej stronie było tylko kilka zdjęć kur i to mało interesujących informacyjnie. Za to były jakieś dziwne inne rzeczy mające luźny związek z kurami – jajka, przetwory, pieczenie. To o czymś świadczy, prawda? Względnie ładne zdjęcie znalazłam dopiero na 7. stronie wyszukanych grafik.

Kurom zawdzięczamy bardzo wiele, a są całkowicie uprzedmiotowione i zapomniane.

Co oznacza  numeracja jajek?

„0 – chów ekologiczny. Kura nośna hodowana w tradycyjny sposób z wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu w polu. Kury karmione są świeżą karmą, dodatkowo zjadają owady i rośliny. Takie jajka „od chłopa” mają najwyższą wartość odżywczą, a kury trzymane są wręcz w luksusie.

1 – chów wolno wybiegowy. Kura nośna hodowana w warunkach częściowo otwartych – z reguły zamyka się kury na noc. Chów wolno wybiegowy również jest korzystny dla zdrowia kur i jakości ich życia.

2 – chów ściółkowy. Kura nośna spędza całe życie w zamkniętym pomieszczeniu, hali, ale może swobodnie poruszać się. Mówimy tu o wielkich halach, wyłożonych słomą, gdzie kury swobodnie przemieszczają się po pomieszczeniu. Jajka z dwójką znoszą kury mające własną grzędę i ściółkę. Na spacer nie mogą jednak liczyć. Nie jest im może tak wygodnie jak na wolnym powietrzy, ale mają ruch. Przede wszystkim mają nogi i dzioby….

Teraz najgorsze… 

3 – chów klatkowy. Kura spędza całe życie zamknięta w klatce, bez możliwości obrócenia się, z reguły obcina się zwierzętom nóżki i dziób – celem jest maksymalizacja wydajności i zysku bez jakiejkolwiek troski o dobro zwierząt.”
Źródło

Musimy zdać sobie sprawę z tego, że do hodowli zerówkowej jajek, kury są segregowane, samczyki lądują tu:

Kurczęta płci męskiej, które nie nadają się do niczego, bo nie można ich hodować na mięso, są mielone lub gazowane. Nie każdy o tym wie.

Ten wpis powtórzę przez Świętami Wielkanocnymi.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s