Czerwone buraczki

Kupuję sobie czasem wór buraczków. Gotuję, obioram po kolei ze skórki i jem.

Jednego dnia w postaci sałatki: buraczki w kostkę + cebulka drobno + jabłko starte na tarce + drobna fasolka ugotowana w ziołach + odrobinę oliwy i do tego kaszka

Drugiego dnia zetrę na tarce, dodam chrzanu i zjem z kartofelkami.

Trzeciego dnia pokroję w kostkę, dodam skostkowanych pysznych jabłek, gruszek dodam sok z cytryny. Takie bardziej słodkie jest.Do tego pasuje mi ryż albo pieczywo ryżowe.

Czwartego dnia zetrę na tarce, dodam zmielonego siemienia lnianego, fasoli lub soczewicy i do tego mleka kokosowego przyprawionego na ostro.

Piątego mogę dodać tofu, przyprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem i zrobić pierogi.

Szóstego zetrę buraczki, dodam drobno pokrojonego pora, koperek lub szczypiorek – co wolicie, do tego sos sojowy + oliwa + ocet winny ew. jeszcze odrobina chrzanu i cukier, wszystkie składniki proszę sobie najpierw potestować, czy wasze kubki smakowe nie odlecą z wrażenia, albo mogą nie przeżyć szoku.. życie bez kubków nie ma większej wartości.

Siódmego zjem buraczki z majonezem wegańskim, jabłkiem i odrobiną drobno pokrojonej cebulki, sól, pieprz i pycha. Kiedyś w moim wegetariańskim jeszcze życiu wynalazłam sobie połączenie buraków z jabłkami i cebulką, to jest mój żelazny repertuar)

Ósmego  – ścieram na tarce i podaję z cukrem i sokiem z cytryny.  Może kuminu? Ale nie wiem, wpadłam na to teraz. Muszę sprawdzić.

Nie wspomniałam o barszczu, część buraczków obieram do gotowania i pichcę razem z warzywami, ziemniakami i przyprawami. To jest barszcz.

Z buraczków...

Z buraczków…

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s