Nasza zdolna Zenn i risotto z grzybami.

W jesienne grzybowe klimaty wprowadza nas Zenn.

W blenderze miksujemy seler naciowy, cebulę, rozmaryn i suszone grzyby – powstałą w ten sposób bazę podsmażamy na oliwie w dużym rondlu. Dodajemy ryż i podsmażamy jeszcze minutę.. Podlewamy bulionem (jaki kto ma i lubi) i gotujemy często mieszając i dolewając bulionu lub wrzątku, jak ryż wchłonie płyn. Trzeba często mieszać, żeby wydobyć skrobię, która sklei potrawę. Do gotowego dodaję natkę świeżej pietruszki.

W czasie gotowania ryżu przyrządzam grzyby z patelni (na szybko) lub pieczone (jak jest więcej czasu). Na grzyby każdy ma swój sposób, powiem więc tylko tyle, że oprócz listka laurowego i ziela angielskiego dodaję rozmaryn, czosnek i tymianek. Troszkę podsmażonych grzybów dodaję do gotującego się ryżu. Risotto można też na początku gotowania doprawić białym winem 🙂

Ryżowy reportaż 😉

Fot. Zenn

Fot. Zen

Fot. Zenn

Fot. Zenn

Fot. Zenn

Fot. Zenn

Fot. Zenn

Fot. Zenn

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s