E220

Siarkowane owoce to normalka, wiem o tym, ale nigdy nie mogę trafić na niesiarkowane, które nie kosztowałyby majątku. Artykuł o tym, jak jest to ważne jest na stronie o zdrowym jedzeniu dla dzieciaków.

Jakie efekty może wywoływać E220 w organizmie?

  • u osób wrażliwych E220 może być przyczyną nudności
  • może powodować bóle głowy
  • u osób chorych na astmę, może spowodować tak zwaną astmę siarczynową (problemy z oddychaniem)

Dopuszczalne w prawie dzienne spożycie wynosi 0,7 mg/kilogram masy ciała. Z tym, że trudno przeliczać, ile dziś nasze dziecko zjadło siarkowanych moreli, śliwek czy rodzynek i czy zawarta w nich siarka w takiej ilości mu nie zaszkodzi? Najlepiej zatem unikać siarki – i wybierać owoce i bakalie niesiarkowane.

Ten, kto spróbuje, jak smakują prawdziwie, a nie przemysłowo, suszone owoce niesiarkowane, nie będzie chciał jeść już tych siarkowanych.

Niesiarkowane owoce mają często inną barwę niż te z siarką – dobrym przykładem są morele. Łatwo je odróżnić – siarkowane są jaskrawopomarańczowe, pięknie wyglądają, ale marnie smakują. Z kolei niesiarkowane są brązowe, ale za to ich słodycz i aromat są stuprocentowo prawdziwe.”

Reszta tu: http://www.misiontek.pl/

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s