O upadlej nauce o odżywianiu

Fragment:

(…) (Nauka o odżywianiu) „powstała i rozwijała się, a mimo to zdrowie ludzi (mimo postępu medycyny) pogarszało się. Powstały choroby cywilizacyjne. Można nawet wykazać, że jej rozwój jest i był skorelowany z rozwojem tychże chorób. Mimo nakładów na badania, mimo coraz większej wiedzy, zachorowalność rośnie, powstają nowe problemy. Jeżeli tak, to mogłoby oznaczać jedno, że ta nauka jest za to odpowiedzialna.

Jest odpowiedzialna, ponieważ:

  • zgadza się na chemię w żywności, akceptuje to.
  • zgadza się na hormony, antybiotyki, używane w rolnictwie, w hodowli zwierząt,
  • zgadza się na wzmacniacze smaku, inne dodatki w żywności.
  • zgadza się na wszechobecne przetwarzanie żywności i ewidentne obniżanie jej jakości,
  • zgadza się na modyfikowaną żywność,
  • zgadza się na przybytki, całe sieci przybytków psujących zdrowie ludziom na całym świecie, zamieniających ludzi w śmietniki, pojemniki pochłaniające setki różnych chemicznych trucizn, oraz bezwartościową żywność, powodującą przewlekłe choroby oraz nadwagę i otyłość.
  • zgadza się na żywność powodującą plagę nadwagi i otyłości, akceptuje sposób odżywiania sprzyjający nadwadze i otyłości, która w wielu krajach przekracza już połowę, nawet ponad 60% ogółu społeczeństwa.
  • zgadza się na leczenie ludzi lekami, które nie leczą, zamiast leczenia żywnością – leczenia żywnością, ale taką, która nie truje, wzmacnia zdrowie, bo wzmacnia układ odpornościowy.
  • zgadza się na obecny kształt intensywnego rolnictwa produkującego aby więcej, aby szybciej, kosztem jakości żywności. Bo jaką jakość może mieć żywność nafaszerowana chemią, środkami ochrony roślin, uboga w składniki z zubażanych intensywną gospodarką ziem.
  • zgadza się na wszystko, co dyktuje jej szereg różnego rodzaju lobby.

Ta nauka jest za to odpowiedzialna, bo nie kontynuuje tradycji traktowania żywności jako lekarstwa, a w zamian za to pozwala stawać się żywności trucizną, przyczyną chorób.

Stosuje ta nauka metodę przemilczeń, politykę cichej zgody na ten stan rzeczy, a nawet bierze w tym procederze udział, zatwierdzając różne dziwne „wynalazki”, pozwalając wprowadzać nowe, niesprawdzone, lub ewidentnie fałszywe teorie.

Stała się ta nauka jedną z wielu komercyjnych nauk, która jest w stanie zaakceptować wiele szkodzących ludziom praktyk, zarówno w rolnictwie, w przemyśle spożywczym, jak i w reklamach  manipulujących ludzkimi przekonaniami, nawykami, obyczajami, dietami, stylem życia.

(…) powrócimy do natury w zakresie odżywiania, bo nie mamy innego wyjścia. Powrócimy do naturalnych produktów, naturalnych smaków, naturalnego sposobu odżywiania, nie będziemy się o tym sposobie niczego uczyć, nie będziemy się tym przejmować, głowić, tym stresować. Dzisiaj wiedza, książki, Internet są potrzebne nam by odbudowywać zdrowie, by przeciwstawić się powszechnym modom, fałszywej nauce, niezdrowym i negatywnym przekonaniom, by dokonać potrzebnych zmian. (…)”

Całość tu: http://piotrkiewra.pl/upadek-nauki-o-odzywianiu/

Zachęcam do przeczytania.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s