Syrop glukozowo – fruktozowy

To nim doprawiają bardzo wiele produktów, które wymaga chociaż odrobiny cukru. Czasem robią to cukrem a czasem aspartamem. Jest w napojach, dżemach, sałatkach, w konserwach, napojach mlecznych, lodach, jogurtach, zupkach, pieczywie, ciastkach, jako zamiennik miodu w piernikach, w produktach dla dzieci, we wszelakich gotowcach i innych słoiczkach. Jest wszechobecny w produktach wysoko przetworzonych. Swoją spożywczą karierę zaczął w latach 70 tych. Jest tańszy od innych, bo z kukurydzy. Nie lepi się i nie krystalizuje, jest wygodniejszy. (Ciekawe czy robią go z modyfikowanej genetycznie kukurydzy? wcale bym się nie zdziwiła, biznes je biznes)

Czym jest?

Ciocia Wiki mówi: Syrop otrzymuje się z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą. Skrobia ta w dalszej kolejności, z użyciem enzymów lub kwasów, przetwarzana jest do formy syropu, który zawiera 42% fruktozy, 55% glukozy i około 3% innych cukrów. Syrop glukozowo-fruktozowy ma postać bezbarwnej lub jasnożółtej cieczy. Można go stosować bez konieczności uprzedniego rozpuszczania, co ułatwia rozlewanie do opakowań, dozowanie do produktów i transport. Ma bardzo niską lepkość, sam nie ulega krystalizacji i zapobiega krystalizacji cukru buraczanego (po zmieszaniu). Jest stabilny mikrobiologicznie. Wszystkie te właściwości powodują, że jest przez przemysł spożywczy chętniej stosowany niż cukier.

Co nam robi?

Zwiększa apetyt, tuczy. Jest mocno odpowiedzialny za epidemię otyłości. I na dodatek syropową fruktozę przetwarzamy na najgorszy rodzaj tłuszczu – ten gromadzący się wokół narządów wewnętrznych.

Powoduje cukrzycę typu II. Jedna porcja produktu słodzonego syropem zaspokaja całodobowe zapotrzebowanie na węglowodany. Konsumpcja wysoko-przetworzonych cukrów prostych (glukozy, fruktozy) prowadzi do tzw. reaktywnej hipoglikemii tj. gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi. Zapobiegać temu miała fruktoza o niskim indeksie glikemicznym. Niestety, spożywana w nadmiarze fruktoza stanowi jeszcze większe zdrowotne zagrożenie. Jest bowiem metabolizowana bardzo szybko, poza kontrolą organizmu ponieważ omija pewne szlaki metaboliczne.

Podwyższa zły cholesterol LDL i trójglicerydy. Spożywanie żywności z dużą zawartością syropu prowadzi do dużego napływu fruktozy do żyły wrotnej wątroby (żyła ta zaopatruje wątrobę w krew i substancje wchłonięte w przewodzie pokarmowym). Fruktoza ulega metabolizmowi znacznie szybciej niż glukoza.  Wątroba zostaje szybko i w dużej ilości „zalana” fruktozą, co prowadzi do odpowiedzi wątroby w postaci zwiększenia syntezy kwasów tłuszczowych, a także powoduje zwiększone wydzielanie lipoprotein o bardzo niskiej gęstości, które następnie na drodze przemian biochemicznych są przetwarzane w lipoproteidy LDL, czyli zły cholesterol. Fruktoza w wyniku podwyższenia trójglicerydów powoduje też spadek wrażliwości organizmu na leptynę – jeden z hormonów sytości. Im nasz organizm produkuje jej więcej, tym mniej jemy, a nasza „zapasowa” tkanka tłuszczowa się kurczy. Naukowcy przypuszczają, że nadmiar trójglicerydów blokuje leptynie dostęp do mózgu, przez co ten nie wie, że powinien wysłać sygnał „przestajemy jeść”.

Biznes je biznes, Nie dajmy się, chrońmy nasze rodziny. Mówmy im o tym, nie kupujmy dzieciom i wnukom słodyczy, tylko owoce. Żadnych słodzonych soczków i kolorowego słodkiego badziewia. Cóż, po raz kolejny pod ścinaną znalazły się produkty spożywcze z taśm produkcyjnych. Tu leżą między innymi sukcesy lekarzy leczących dietą. Często wystarczy, że zakażą jadać takie rzeczy i po paru miesiącach już jest poprawa.

Źródła:

Inspiracją był czyjś donos, poza tym:
Ciocia Wiki
Portal o odżywianiu
A tu jest filmik

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s