Wegańska pizza bezglutenowa

Ciasto na pizzę – składniki (ilość na dwa duże placki):
500g mąki gryczanej
200g mąki ziemniaczanej
25g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
400ml wody
10-20 ml oleju
Mieszamy drożdże z solą, cukrem, wodą i dolewamy ten roztwór do wymieszanej mąki gryczanej i ziemniaczanej. Jeśli konsystencja jest zbyt lepka dodajemy mąki (gryczanej i ziemniaczanej – testujemy proporcje) dla uzyskania mniej klejącej konsystencji. Ciasto długo i energicznie wyrabiamy dodając bardzo powoli oleju. Z wyrobionego ciasta formujemy dwie kulki, nacieramy je olejem i owijamy folią spożywczą. Wsadzamy do lodówki na 15-25 minut.
Rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia na kształt okręgu, wałkiem posmarowanym oliwą, zawijamy brzegi ciasta.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sos pomidorowy:
1 łyżka tymianku
1,5 łyżki majeranku
1,5 łyżki cukru pudru
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 koncentrat pomidorowy
Smarujemy cienką warstwą sosu rozwałkowane ciasto
Przyprawy zalać odrobiną wrzącej wody i wymieszać. Następnie dodać koncentrat i dolewać powoli wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji (sos powinien mieć konsystencję rzadkiej śmietany).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Farsz 1:
 -pół słoika oliwek (mogą być nadziewane papryką)
– pół dużej papryki (lub jedna mała)
– pół puszki kukurydzy
– 1 cebula
– 15 małych pieczarek
– (opcjonalnie tofu tarte na tarce z dodatkiem czosnku granulowanego)
– 1 pomidor
– oliwki i posiekaną paprykę i kukurydzę mieszamy z suszoną papryką, tymiankiem, czosnkiem granulowanym, solą morską, majerankiem i oregano.
– pieczarki, pomidora i cebulę kroimy w plasterki
Kładziemy farsz na pizze posmarowaną sosem w następującej kolejności:
1.pieczarki
2.cebula
3.mieszanka oliwek itd
4.(opcjonalnie tofu)
5.Pomidor
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Farsz 2:
– 1/4 słoika oliwek
– 1/4 papryki
– 1/4 puszki kukurydzy
– pół cebuli
– 100 g listków szpinaku baby
– 1,5 kostki tofu
– 5 ząbków czosnku
– z oliwek, papryki i kukurydzy robimy taką samą mieszankę jak poprzednio,
czosnek i cebule kroimy w plasterki, tofu trzemy na tarce i mieszamy z solą i czosnkiem granulowanym
Kładziemy farsz w kolejności:
1.mieszanka oliwek itd
2.1/2 tofu 
3.cebula
4.szpinak
5.druga cześć tofu 
6.czosnek
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pizzę pieczemy na papierze, na początek 250 C przez ok. 20 minut, potem możemy obniżyć temperaturę, jeśli ciasto jeszcze potrzebuje czasu do 180 C i popiec jeszcze z 15 minut…
Pizzę kroimy ostrym nożem (może być ciężko zwykłym, mi najlepiej się kroi takim z małymi ząbkami) 
Jemy polaną sosem.
Smacznego.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Przepis zapodali, film i foto stosowne wykonali: Jagna i Michał czyli „Q zdrowiu”. Dziękuję.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s