Miód z mlecza

Takie małe oszustewko, żaden to miód, ale faktycznie – ma cudny niemalże miodowy aromat.

Przepis Babci Eli:

Potrzebujemy „800 szt. kwiatu mniszka. Zebrane kwiaty zalać – 1 litrem zimnej wody i gotujemy na wojny ogniu przez 20 minut.
Odstawiamy na 24 godz. w tym naczyniu, w którym się gotowało.
Po odstaniu płyn odcedzamy, a kwiaty wyduszamy przez gazę. Do uzyskanego soku dodajemy 2 kg cukru.
Mieszając gotujemy przez 1 godz.na bardzo małym ogniu (żeby mrugało).
W połowie gotowania dodajemy 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego.
Gorący sok zlewamy do słoiczków lub butelek i mamy gotowy syrop.

Moja ciocia robi podobnie. Wiem, że niektórzy dodają do gotowania sok z cytryny zamiast kwasku, a obrazek jest pożyczony, jest linkiem do strony z przepisem.

Reklamy

8 responses

  1. Pingback: Mniszek lekarski czyli mlecz. | Z pamiętnika łasucha czyli: mój brzuszek moim największym 'friendem' forever

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s