Które są bardziej pryskane

Trawożercy, uważnie przeczytajcie i wyciągnijcie wnioski:

„(…) Wiadomo, iż nie każdy ma dostęp do eko-produktów, ale większość ma możliwość zaopatrywania się w warzywa i owoce na targu czy lokalnym bazarku. Niech zakupy w supermarkecie będą ostatecznością. EWG stwierdza, że  „korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w owoce i warzywa są większe niż ryzyko narażenia na pestycydy”.
(…)

Brudna (parszywa) dwunastka 2013:

  1. Jabłka
  2. Seler
  3. Pomidory
  4. Ogórki
  5. Winogrona
  6. Ostra papryka
  7. Nektarynki (importowane)
  8. Brzoskwinie
  9. Ziemniaki
  10. Szpinak
  11. Truskawki
  12. Słodka papryka

15 „oczyszczonych” (są najmniej skażone pestycydami):

  1. Szparagi
  2. Awokado
  3. Kapusta
  4. Melon
  5. Kukurydza cukrowa
  6. Bakłażan
  7. Grejpfrut
  8. Kiwi
  9. Mango
  10. Grzyby
  11. Cebula
  12. Papaja
  13. Ananas
  14. Groszek (mrożony)
  15. Słodkie ziemniaki

Lista ta nie jest tworzona po to, byśmy zrezygnowali z tych warzyw i owoców, które są w szczególności narażone na skutki stosowania pestycydów. Ma raczej na celu zwiększenie naszej czujności i świadomości, iż te produkty należy kupować wyjątkowo rozważnie. Nie możemy zapominać o starannym myciu owoców i warzyw i to bez względu na grupę, do której się zaliczają. A może częściej będziemy sięgali po produkty z listy „oczyszczonych”?”

Tu jest całość tekstu

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s