Kapustka rulez

Często gotuję kapustę. Skład: pokrojona drobno kapucha, koperek, cebula, przyprawy (majeranek, kminek, kumin, pieprz, sól), czasem papryka, chili, curry albo kurkumę czy coś co mi wpadnie w oko np orzechy włoskie, opcjonalnie odrobinę oliwy. Do tego często ziemniaki. Taką kapustkę mogę jeść całymi dniami na wszystkie posiłki, bardzo lubię.

Praprapradziadem naszej kapusty jest kapusta morska, która rosła sobie na południu Europy. Z niej powstało wiele nam współczesnych odmian. Kapustkę przywiozła nam Królowa Bona, wielkie dzięki Królowo. Stała się praktycznie naszym narodowym warzywkiem. Wszystkie kapusty są kochane – pekinka, czerwona, włoska, ich krewni – kalafior, brukselka, jarmuż, brokuł, kalarepa. I wszystkie powinniśmy jeść na zmianę. A już na pewno powinniśmy je kisić.

Ja najczęściej gotuję, a czasem robię sobie rejuvelac.

kapusta

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s