Kapustka rulez

Często gotuję kapustę. Skład: pokrojona drobno kapucha, koperek, cebula, przyprawy (majeranek, kminek, kumin, pieprz, sól), czasem papryka, chili, curry albo kurkumę czy coś co mi wpadnie w oko np orzechy włoskie, opcjonalnie odrobinę oliwy. Do tego często ziemniaki. Taką kapustkę mogę jeść całymi dniami na wszystkie posiłki, bardzo lubię.

Praprapradziadem naszej kapusty jest kapusta morska, która rosła sobie na południu Europy. Z niej powstało wiele nam współczesnych odmian. Kapustkę przywiozła nam Królowa Bona, wielkie dzięki Królowo. Stała się praktycznie naszym narodowym warzywkiem. Wszystkie kapusty są kochane – pekinka, czerwona, włoska, ich krewni – kalafior, brukselka, jarmuż, brokuł, kalarepa. I wszystkie powinniśmy jeść na zmianę. A już na pewno powinniśmy je kisić.

Ja najczęściej gotuję, a czasem robię sobie rejuvelac.

kapusta

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s