Tapioka

Jak już kiedyś wspomniałam zostałam zarzucona różnymi frykasami z kuchni której posiadacze wyjechali daleeeeko. W ten oto sposób znalazły się w mojej kuchni produkty, które rzadko w niej bywają: przeciery pomidorowe, makaron spaghetti, pomidory w puszce, mąka pszenna, razowa pszenna, łuskany sezam, przyprawa do piernika (i grzańca sobie zrobiłam pewnego chłodnego wieczoru) oraz tapioka.

Makaron jadłam przez tydzień z wielką uciechą razem z fasolką w sosie pomidorowym i pomidorami z puszki. O tej porze roku na ogół nie jadam pomidorów ani surowych, ani z puszki, a tu taka niespodzianka. Mąka pszenna czeka na swój dzień, wtedy zrobię z niej naleśniki.

A tapioka mnie zauroczyła. Wygląda jak malutkie kulki silikonowe do wypełniania puf. Myślałam, że to będzie coś jak ryżyk, albo kuskus, ale nie, po ugotowaniu zamieniło się to w białą galaretowatą ikrę pozbawiona zapachu i smaku. Zatem uroczyście zrobiłam sobie dzisiaj na śniadanie deser z tapioki. Po prostu dodałam ją do zielonego szejka. I muszę powiedzieć, że bardzo się nasyciłam, po prostu padłam po tej galaretce z bananami.

Oprócz tego, co na zdjęciu dodałam też jedno jabłko (z ogryzkiem oczywiście) i wodę.

Oprócz tego, co na zdjęciu (melasa karobowa, banan, pietruszka, zmielony niełuskany sezam i złoty len) dodałam też jedno jabłko (z ogryzkiem oczywiście) i wodę.

Do zmiksowanych składników dodałam na końcu tapiokę, zachowując jej kulkowatą strukturkę, posypałam kurkuma z miłości do jej blasku. Powiem tak - zabawnie sie te kulki toczyły po podniebieniu i języku.

Do zmiksowanych składników dodałam na końcu tapiokę, nie zmiksowałam jej na dużych obrotach aby zachować jej kulkowatą strukturę, posypałam kurkumą z miłości do jej blasku. Powiem tak – zabawnie się te kulki toczyły po podniebieniu i języku. A sycące jest to niezwykle –  w końcu to spora garść węglowodanów.

Chyba tę tapiokę polubię bardziej. Tu jest o niej więcej: http://www.niam.pl/pl/produkty/2411-tapioka

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s