Serek topiony?

No tak, to jest takie coś, co przypomina serek topiony. Ale można to też nazwać dipem, pastą, sosikiem czy inną miksturą. Dodawszy więcej wodnistych składników otrzymujemy inną konsystencję i inny efekt. Zrobione jest z dwóch ugotowanych na miękko ziemniaczków, z odrobiną mleka, chociaż tym razem dodałam papkę, która mi została po zrobieniu mleka (sojowego+kokosowego+jaglanego), plus ząbek czosnku, sól, kilka łyżek płatków drożdżowych i olej rzepakowy. Oleju też były ze dwie łyżki, chociaż proporcje należy sobie ustalić wg swoich upodobań. Można dodać też ocet winny lub cebulę, ewentualnie jakieś ekstra wschodnie przyprawy, kolorowe i pachnące, pole do popisu jest przeogromne. Jest zmiksowane na mega gładko. Wrzuciłam to coś na żytni chlebek na zakwasie i chrupnęłam ogóreczków kiszonych.

DSC02346

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s