Skąd to białko

Właśnie się przypatrzyłam, biorąc bierny udział w jakiejś dyskusji, skąd brać białko w pożywieniu roślinnym. Istotna informacja dla wszystkich zeschizowanych na punkcie białka.

Oto wnioski:

– Soczewica dowolnego koloru, 28-30% białka
– Fasola dowolnego koloru, 19-22% białka.
– groch, 25%
– Soja (strączki trzeba zalać ciepłą wodą i długo moczyć przed gotowaniem, mawiają, że muszą być kiełkujące, żeby łatwo się ugotowały a 8 godz przynajmniej, wodę należy odlać, gotować bez przykrywki, z ziołami, wodę z gotowania też można odlać). Średnia zawartość białka w nasieniu soi wynosi 36-45%, nasiona soi zawierają 14-krotnie więcej białka niż kurze mięso, 4-krotnie więcej niż jaja oraz 3,5-krotnie niż wołowina. Zawierają też więcej tłuszczu niż wymienione produkty a mianowicie: 1,5 raza więcej niż wołowina, 5-krotnie więcej niż mięso kurze i prawie dwukrotnie więcej niż jaja.
W skład białek soi wchodzi 90% pełnowartościowych białek roślinnych.
Wystarczy. Zaraz się podniesie głos szlochaczy, że po soi cycki rosną facetom, ale zdania wśród fachowców są podzielone, więc odpuszczam. Moim znajomym nie urosły w każdym razie. Nie podejmuję się dyskutować i na dodatek mieć koniecznie rację. Posiadanie ZAWSZE racji grozi śmiercią lub kalectwem.

W każdym razie w tych strączkach jest więcej mięsa niż w mięchu, to na pewno.
– Migdały, 20% białka
– Sezam, 23,2%
– Nieoczyszczone zboża (zależy jakie, więc odpuściłam sobie procenty)
– Komosa ryżowa, 14%
– Amarantus, 18%
– Wodorosty – niektóre gatunki
oraz:
– Mąka z pestek dyni 57%
– Płatki drożdżowe 48,5%
– Kakao 25%
– Konopie łuskane – ziarna, 33,83%
– Chia – szałwia hiszpańska, 21,2%

Trochę sprawdzałam w różnych źródłach te procenty i się poddałam, bo są różnice, różny sposób liczenia, czy co? Nie mam ambicji zostać alfą i omegą w tej dziedzinie. nawet nie jestem w  stanie.
W każdym razie jest to jakiś rozsądny kierunek przy rozważaniach kulinarno białkowych. Te podstawy dobrze jest wiedzieć.

Jeszcze jedno:

Dzienne zapotrzebowanie na białko uzależnione jest od wieku i stanu fizjologicznego organizmu. Człowiek dorosły, zdrowy, o prawidłowej masie ciała powinien z dietą spożywać 0,8-1,0 g białka na 1 kg masy ciała, czyli w diecie osoby ważącej 70 kg powinno znajdować się od 56 do 70 g białka na dobę. Dzienne zapotrzebowanie na energię powinno w 15-20% pochodzić z białka. Zapotrzebowanie na białko zwiększa się 1,5-2-krotnie dla dzieci i młodzieży, ponieważ białko buduje mięśnie oraz zapewnia prawidłowy rozwój organizmu. Ponadto kobiety w ciąży powinny przyjmować zwiększoną ilość białka w ciągu dnia (1,5 g na 1 kg masy ciała), aby zapewnić prawidłowy rozwój płodu. Diety lecznicze często zakładają niski poziom podaży białka (i tłuszczu).

Nadmiar białka jest szkodliwy dla zdrowia.

Advertisements

2 responses

  1. Pingback: 23. Białko zwierzęce a nowotwory | Fibromatosis czyli podeszwy moje, podeszwy, co wy kombinujecie?

  2. Pingback: Dieta bezmięsna, a nowotwory | Z pamiętnika łasucha czyli: mój brzuszek moim największym 'friendem' forever

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s