Chcica na słodkości

Idzie zima , ciemne krótkie dni, jakaś horrendalna chcica na słodycze – też to mam. Wczoraj wydłubywałam dżem truskawkowo gruszkowy mojej córki ze słoika łyżeczką, w porę zatrzymałam się na dwóch. Zatem szukajmy tych nieszczęsnych węglowodanów w bardziej skomplikowanych i nieprzetworzonych źródłach, na przykład w kaszy.

Najpierw zajawka:

„Cukier rafinowany jest szkodliwy, gdy jest spożywany przez ludzi, ponieważ dostarcza tylko to, co żywieniowcy określają jako „puste” lub „gołe” kalorie. Brak w nim naturalnych substancji mineralnych, które obecne są w korzeniu buraka cukrowego. Co więcej, cukier jest gorszy od innych rzeczy, ponieważ drenuje i wypłukuje z organizmu cenne witaminy i substancje mineralne z powodu wymagań procesu trawienia, detoksykacji i eliminacji, co wpływa na cały system. Równowaga jest tak ważna dla naszych ciał, że mamy wiele dróg, aby zabezpieczyć się przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Substancje mineralne takie jak sód (z soli), potas i magnez (z roślin) oraz wapń (z kości) są mobilizowane i wykorzystywane w przemianie chemicznej; wytwarzane zostają neutralne kwasy, które próbują przywrócić równowagę kwasowo-zasadową krwi do normalnego stanu. Spożywany codziennie cukier powoduje wytworzenie ciągłego stanu nadmiernego zakwaszenia i konieczne staje się pobieranie coraz większej ilości pierwiastków z głębi ciała w celu przywrócenia równowagi. W końcu w celu zabezpieczenia krwi, z kości i zębów zostaje pobrane tyle wapnia, że powstaje próchnica zębów, osteoporoza i rozpoczyna się ogólne osłabienie.
(…)
Istnieją dowody na to, że decydujące znaczenie dla złośliwości komórki nowotworowej ma nie jej typ czy lokalizacja lecz rodzaj metabolizmu. Zdrowa komórka czerpie energię ze spalania glukozy, komórka rakowa robi to w inny sposób. Fermentuje ona glukozę i wytwarza w ten sposób kwas mlekowy. Naukowcy odkryli, że w naszym organizmie zachodzi nieznany dotąd rodzaj fermentacji, który ma decydujący wpływ na powstawanie agresywnych rodzajów nowotworów tzw. metabolizm TKTL1 komórek rakowych (transketolase-like1). TKTL1 to gen (lub białko). Aktywacja fermentacji TKTL1 została jak dotąd stwierdzona we wszystkich badanych rodzajach nowotworów – jest to zatem w przypadku raka zjawisko powszechne, czyli poszukiwany do tej pory bezskutecznie wspólny mianownik różnych rodzajów raka.”

W artykule jest wiele interesujących informacji. Nie jem cukru, ale mam w domu ksylitol i melasę – karobową i trzcinową. Mam, bo czasem się przydaje, na przykład przed chwila posłodziłam sobie melasą kawę z mlekiem, bo oczyska mi się zamykają i zrobiłam. Na co dzień nie piję, więc ładnie działa. Ale to naprawdę wyjątek. Skoro ja – cukroman, osoba ewidentnie uzależniona od cukru, potrafiła odstawić i na co dzień nie używa, to każdy potrafi. To jest tak, jak z alkoholem u alkoholika – odstawić można tylko całkowicie, inaczej – przynajmniej przez pierwsze miesiące – będzie nas ciągnęło, zwłaszcza w taki podły, mroczny listopadowy dzień.

Artykuł jest tu: http://vrota.pl/

I dobry filmik

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s