Domowa, aromatyczna przyprawa piernikowa

!

Składniki:
50 g kory CYNAMONU,
15 g suszonego IMBIRU,
15 g KARDAMONU bez łupin,
15 g GOŹDZIKÓW,
10 g GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ,
5 g KOLENDRY,
5 g ZIELA ANGIELSKIEGO,
5 g ANYŻKU (w całości),
5 g mielonej WANILII,
1-2 g czarnego lub kolorowego PIEPRZU.

Korę cynamonu łamiemy na mniejsze części (można pomóc sobie młotkiem albo tłuczkiem). Następnie wkładamy ją z innymi przyprawami do młynka do kawy. Mielemy „na piasek”. Przekładamy do szklanego słoiczka, który szczelnie zakręcamy. Pieczemy pierniczki? Eksperymentujemy?

Ukradzione z www.ammniam.pl 😀

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s