Gęstość odżywcza

Co to jest gęstość odżywcza?

Gęstość odżywcza

– to termin oznaczający wartość odżywczą produktu (posiłku, dziennej racji) w odniesieniu do jego kaloryczności (wartości energetycznej). Im więcej produkt zawiera niezbędnych składników w jednostce energii, tym większa jest jego gęstość odżywcza.

 

Indeks ten, opracowany przez Dr Joela Fuhrmana, lekarza i wybitnego specjalisty medycyny żywienia, pomaga nam wybierać te produkty, które w tej samej ilości energii, dają nam najwięcej korzyści. Klasyfikacja opiera się na 34 składnikach (błonnik, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, selen, witamina A, beta karoten, alfa karoten, likopen, luteina, zeaksantyna, witamina E, witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy, witamina B12, cholina, witamina K, fitosterole, glukozynolany, inhibitory angiogenezy, inhibitory aromatazy, resweratrol) oraz na tzw. ORAC Score, czyli wskaźniku antyoksydacyjnej zdolności produktów. Skala jest od 0 do 1000, a im więcej punktów ma produkt, tym większą ma gęstość odżywczą.

Zwycięzcą jest jarmuż! A zaraz potem wszelkie zielone warzywka, głównie liściaste i krzyżowe, znane ze swoich własności antynowotworowych.

Źródło
http://www.akademiawitalnosci.pl/
http://www.zdronet.pl/
http://polki.pl/

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s