Faszerowane bakłażany

Potrawę podejrzałam w krajach arabskich. Podawali tam faszerowane bakłażany, paprykę, zawijano farsz w winogronowe liście. Farsz jest robiony oczywiście z innych składników, niż ja tu zrobiłam, ale podobnie jak mój, jest ostry, na bazie ryżu i papryki.
Mój skład: chytrze wydłubane i posiekane wnętrze bakłażana, brązowy ryż, koperek, dymka, cebula, wszystko lekko podsmażone i podduszone na patelni.

4sztWymieszałam to z keczupem. Włożyłam w środek bakłażanów, posypałam płatkami drożdżowymi i posiekanym koperkiem. Włożyłam na 20 minut do piekarnika zawinięte w papier do pieczenia, bo skończyła mi się foli aluminiowa. Ale folia podobno szkodliwa, więc nawet dobrze 😉  Bałam się, że po upieczeniu bakłażan się rozklapie i zamieni w naleśnik, dlatego zawinęłam. Znajoma Arabka robiła ich dużo i kładła ciasno jeden obok drugiego na blasze. Piekły się ściśnięte, jak ludzie w godzinach szczytu w tramwaju koło Skaryszaka 😉

Podałam to sobie z ogórkiem małosolnym i sałatą. Farsz można urozmaicić – dodać fasoli albo soczewicy. Zawsze będzie go dużo więcej, niż zmieści się w bakłażanowych połówkach. Warto mieć jeszcze jedną albo dwie papryki, przeciąć je na pół i wypełnić pozostałym farszem.

20150621_132628Danie wykwintne, prezentuje się okazale i reprezentacyjnie. Zamiast posypywać płatkami drożdżowymi można potraktować wegańskim majonezem, który jest bardzo prosty do zrobienia. Fajnie się zapiecze. Można też serem, jeśli ktoś lubi. Ja nie.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s