Soja?

Przewlekły stan zapalny łączy się z takimi chorobami jak nowotwory, cukrzyca typu 2 i choroby układu krążenia. W związku z tym trwają poszukiwania sposobów na jego „gaszenie.” Chociaż wiadomo już, że niskoprzetworzone diety roślinne mają działanie antyzapalne, to poszczególne produkty spożywcze również są testowane pod tym kątem.

W ramach Szanghajskiego Badania Zdrowia Kobiet – dużego projektu naukowego trwającego od 1996 roku – sprawdzono także związek zwyczajowego spożycia soi ze stężeniami szeregu substancji odzwierciedlających stopień zaawansowania stanu zapalnego u 1005 uczestniczek.

Im spożycie soi było wyższe, tym mniejszy był stan zapalny.

Kobiety o najwyższej zawartości produktów sojowych w diecie miały o odpowiednio 26% i 14% niższe stężenia interleukiny 6. (IL-6) i czynnika martwicy nowotworu alfa (TNF-α) niż te o najniższym spożyciu. Są to kluczowe substancje dla przebiegu stanu zapalnego. Potrzebne są dalsze badania do określenia jakie konkretnie korzyści zdrowotne mogą wynikać z takich zależności – jednak spójrzmy na potencjalne efekty na bazie dostępnych danych naukowych.

Więcej informacji:
http://www.andjrnl.org/a…/S2212-2672%2812%2900472-8/abstract

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s