Kardamon, moja love

Przypomniałam sobie o kardamonie przy okazji okazjonalnego spotkania o Afryce. Pewna podróżniczka przy okazji snucia afrykańskich opowieści poczęstowała nas herbatką z mlekiem roślinnym i wspaniałymi przyprawami. Herbatka była słodka, gorąca i niezwykle aromatyczna. W tych przyporawach był kardamon. Teraz gości w mojej kuchni na co dzień i nawet kawy nie wyobrażam sobie pić bez niego. Zakochałam się z wzajemnością.

A leżał onegdaj w mojej kuchni z jakieś kilkadziesiąt lat, przywieziony z kraju arabskiego jako ciekawostka, żal było wyrzucić, brak było pomysłu jak skonsumować.

Kupiłam już świeży oczywiście, ten jest zielony. Zanim wrzucę go do gotującej się wody (herbaty lub kawy), rozgryzę porządnie albo rozmiażdżę czymś innym niż swoją paszczą na drobniejsze kawałki.

kardamon

O kardamonie więcej:

Kardamon to bylina, która należy do rodziny imbirowatych. Roślinę tę można spotkać na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach oraz Indonezji, z powodzeniem uprawiany jest też w Ameryce Środkowej.

Starożytni Egipcjanie żuli nasiona kardamonu, podczas gdy Grecy i Rzymianie używali go jako perfumy. Obecnie używany jest najczęściej na Bliskim i Dalekim Wschodzie, natomiast  na zachodzie znaleźć go możemy w holenderskich ciastkach oraz w skandynawskich wypiekach, a także w napoju alkoholowym akvavit (tradycyjny norweski trunek, produkowany od XV wieku).

Kardamon jest zaraz za szafranem najdroższą przyprawą na świecie. Istnieje jednak wiele gorszej jakości substytutów tej rośliny, takich jak siam, kardamon nepalski czy jawajski. Tymczasem jedynie kardamon malabarski Elettaria cardamomum (L.) jest prawdziwy. Kardamon indyjski znany jest w dwóch podstawowych odmianach: malabarski i majsurski. Ten drugi zawiera dużo mniej cyneolu i limonenu, dlatego jest bardziej aromatyczny. Jest częstym dodatkiem dań curry, jest kluczowym składnikiem potraw typu pilaw (potrawy z ryżu), często dodawany do indyjskich słodkich potraw i napojów, stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, szczególnie marynowane śledzie, grzane wino, a także jako dodatek do dań mięsnych, drobiu i skorupiaków, nadaje smak kremom i niektórym rosyjskim likierom. Kardamon można również żuć (jak orzechy), zwłaszcza tam, gdzie jest łatwo dostępny, tak jak np. w Indiach Wschodnich. Nadaje ciekawą nutkę smakową tureckiej kawie, która przez Arabów serwowana jest z namaszczeniem.

Można go dodawać zarówno do mięsa, ryb, gulaszów czy pasztetów jak i do dań na słodko. Stosuje się go także do wyrobu nalewek, wódek i likierów. Jest jednym ze składników curry.

Kardamon prócz szerokiego zastosowania w kuchni, ma właściwości lecznicze znane od czasów starożytnych. W indyjskiej ajurwedzie stosuje się go jako środek na problemy trawienne, brak apetytu czy w przypadku takich chorób jak astma i zapalenie oskrzeli. Chińczycy natomiast stosują go jako środek wzmacniający organizm, a nawet jako antidotum przy jadowitych ukąszeniach i użądleniach.  Ma również właściwości antyseptyczne (bakteriobójcze) i odświeża oddech (wystarczy porzuć jego ziarenka). Ułatwia trawienie białek, dlatego warto dodawać go do potraw mięsnych. Pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn, usuwa nagromadzony wapń i mocznik w nerkach. Jest źródłem potasu, wapnia i magnezu, a także manganu i żelaza. Może zawierać nawet 8% olejku eterycznego. Jest również skuteczny w zmniejszaniu objawów spowodowanych alergiami wziewnymi.

Kardamonowa herbata na trawienie:
Jedną łyżeczkę rozgniecionego kardamonu wsypać do kubka, zalać wrzątkiem i parzyć 10-15 minut.

Napar kardamonowy na grypę i przeziębienie: 
Mleko gotować 3 minuty z ¼ łyżeczki kardamonu, można dosłodzić. Do tego naparu można również dodać trochę kurkumy (1/4 łyżeczki), cynamonu (1/4 łyżeczki) czy imbiru (1/4 łyżeczki). To dobra mieszanka na chłodne dni.

Pieczone ziemniaki z kardamonem i cynamonem
1 kg ziemniaków (Yukon gold lub czerwone)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 laski cynamonu
1/3 łyżeczki nasion kardamonu
4 strączki kardamonu
sól, pieprz do smaku
Rozgrzać  piekarnik do 220 stopni.
Pokroić ziemniaki w kostkę
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cynamon, nasiona i strąki kardamonu, wymieszać i podgrzewać do czasu aż laski cynamonu się rozwiną, należy uważać aby nie przypalić.
Zdjąć patelnię z ognia. Przy pomocy pędzelka posmarować pokrojone ziemniaki gorącą oliwą z przyprawami. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć do brytfanny i piec ok. 40min od czasu do czasu otwierać piekarnik i odwracać ziemniaki aby ze wszystkich stron zapiekły się na złoty kolor.

Czekolada na gorąco z kardamonem
1 szklanka mleka pełnego
½ tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości
1 nieduża laska cynamonu
Szczypta kardamonu
Mleko z kardamonem i laską cynamonu podgrzewać na małym do ok. 80 stopni, dorzucić połamaną czekoladę. Podgrzewać cały czas  mieszając aż czekolada się rozpuści. Przelać do filiżanek – można udekorować kokosowymi wiórkami, posypać kakao albo wykorzystać śmietankę kokosową. Niektórzy mają sposoby na ubicie kokosowego mleka na sztywno. Wystarczy kupić to bez dodatków uniemożliwiających zbrylanie się mleczka w puszce.

Ja daruję sobie te wykwintne atrakcje. Jestem tak strasznym łasuchem, że staram się jeść prosto, najprościej i bez wygibasów kulinarnych. Wystarczy odrobina więcej czasu na spędzanie go w kuchni, a już w ekspresowym tempie zaczynam zbyt mocno obciążać mój zużyty kręgosłup, kolana i stopy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s